<--his films

Radio interview

Interviewer: Kora Lehmann voor KRO-radio.
Uitgezonden in het programma Radio Vitrine op 6/10/1983


 

B.:
"Het geeft een soort gevoel weer, wat volgens mij in die film tot uitdrukking komt, van iets dat opgesloten zit, en dat behoefte heeft aan expansie, aan ruimte. Maar ik weet niet wat het is, daar heb ik vandaag nog over nagedacht. Het zou iets in mijzelf kunnen zijn waar die titel over gaat."
(. . . . . . .)
K.:
"Hoe ben je begonnen, zeg maar in het allereerste begin?"
B.:
"Dat was het bekende filmscherm, met die bepaalde verhouding van drie op vier, is het geloof ik, met daarin een lijn die een vierkant aan de rechterkant scheidt van een baan aan de linkerkant: samen maken ze het filmframe."
(. . . . . . .)
(. . . . . . .)
K.:
"Zou "In Need of Space" kunnen betekenen, - deze film is helemaal gestructureerd, door een structuur van bepaalde afmetingen bepaald, in feite - en dat "In Need of Space" zou betekenen dat iets buiten die structuur wil . . ."
B.:
"Ja, nou heb je het alleen over de film. Dat klopt wel, ik ben daarna aan iets anders begonnen, dat ligt nog in de la, daar liggen stukjes film en zo, en daarin werk ik met vlakjes die ook afkomstig zijn uit een kubus, die dus eigelijk uit elkaar gevallen is, en die vlakjes gaan met elkaar bewegen, die gaan eigenlijk dansen. . ."
(. . . . . . .)
K.:
"Wat trekt je aan in de muziek van Steve Reich?"
B.:
"Ik vind het geeft je het gevoel dat die muziek geen begin en geen einde heeft, en het heft grenzen op, en het heeft niet het vermoeiende van die andere muziek, van het moeten letten op hoogtepunten, dat heeft altijd iets monumentaals, een soort architectuur, die je dan moet volgen en begrijpen, en mooi vinden of lelijk vinden, en je kunt ook wel, als je moe bent, wegsuffen en even later weer luisteren, dan heb je niets gemist."
K.:
"Wil jij die ruimte ook in beeld scheppen, die vrijheid?"
B.:
"Ja, dat vind ik prettig, ja. En het is ook een afkeer misschien, ik denk dat ik wel moeite heb met film, met de gewone speelfilm."
K.:
"Jouw film zou herhaald kunnen worden, en herhaald kunnen worden, ook op die manier van: het kan eindeloos doorgaan. . ."
B.:
"Ja, het zou ook ergens in een . . ., het zou ook anders vertoond kunnen worden. Je bent natuurlijk min of meer gedwongen om het op die manier te doen, maar het zou ergens op een wand, en dan vrij groot, herhaald in een loop-doos, gedraaid kunnen worden, en dat de mensen er langs lopen. Dus wat bescheidener, en niet in een zaal met mensen die met de hoofden allemaal één kant op zitten en het licht gaat uit . . ."
K.:
"Dus daar slaat de titel ook op?"
B.:
"Dat weet ik niet. . . , misschien wel, ja, Ja, ik denk het wel."
<--his films